Hallásvesztéssel kapcsolatos kérdések

Sokan nem mernek kérdezni az egészségünkkel kapcsolatban orvosunktól, mert félnek, hogy butaságot kérdeznek. Nyugodjunk meg, az egészségünkkel kapcsolatban soha nem tudunk rosszat kérdezni!

Íme, ezek a leggyakoribb kérdések, amelyek a hallásjavítással kapsolatban elhangzanak egy hallásgondozó rendelőben.

Hallásvesztéssel kapcsolatos kérdések

Forrás:

Ha halláscsökkenésem van, végül teljesen elveszítem a hallásom?

Ha ezt megkérdezzük, azt a választ kaphatjuk, hogy valószínűleg nem, különösen, ha szenzorineurális hallássérülésről beszélünk. Bár ez a típusú hallássérülés jellemzően progresszív, és az idő múlásával rosszabbodik, a legtöbb esetben egy bizonyos ponton megáll.

Csak az audiológusunk tud válaszolni erre a kérdésre, miután már elvégezte a megfelelő vizsgálatokat, és látja, milyen típusú és mennyire súlyos hallássérülésünk van. Az azonban biztos, hogy a hallásjavítás érdekében minél előbb el kell kezdenünk hordani hallókészülékünket, hogy az agyunk megkapja a megfelelő ingereket, és ne romoljon a hallásunk, beszédértésünk tovább.

Szükségem van arra, hogy megtanuljam a jelnyelvet?

A kérdésre röviden a válasz: nem. Ez azonban függ a halláskárosodás súlyosságától, és attól, hogy a kommunikációs készségeink hogyan alakulnak. Mindig legyünk őszinték, és mondjuk el hallásgondozónknak, hogyan birkózunk meg a hétköznapokban a kommunikációs helyzetekkel, milyen hangok okoznak nehézséget. Hallásgondozónk csak így tud segíteni abban, hogy helyzetünket megkönnyítse.

Ajánlhat rehabilitációs fejlesztéseket, ahol fejleszthetjük hallásfigyelmünket és beszédkészségeinket. Megoldás lehet egy kiegészítő kommunikációs segédeszköz a hallókészülékünk mellé, ami kifejezetten bizonyos kommunikációs helyzetekben segíthet nekünk.

Ne zárkózzunk el azonban a jelnyelv elsajátításától sem. A jelnyelv gazdag mimikai és kézjelekben, rengeteg gesztust használ, tulajdonképpen a kommunikáció egy fantasztikus módja lehet.

Kérhetek pici készüléket?

Ma már vannak egészen pici fül mögötti készülékek, amelyek szinte alig látszanak a fülünk mögött, és vannak hallójárati és mélyhallójárati készülékek, amelyek szinte, vagy teljesen észrevehetetlenek. Az audiológusunk, miután megállapítja, milyen típusú és mértékű halláskárosodásunk van, ajánl több készüléket kipróbálásra, mi abból tudunk választani.

Általánosan elmondhatjuk, hogy a súlyos hallássérülés nagyobb teljesítményű hallókészüléket kíván meg a hallásjavítás érdekében, aminek a technológiáját még nem tudják olyan pici gépházba beszorítani. Azonban ez ne tartson vissza bennünket a hallókészülék viselésétől, hiszen sok segítséget, magasabb életminőséget kapunk általuk!

A technológia rohamosan fejlődik, és ezeknek a készülékeknek a mérete is csökkenhet, valamint egyre szebb és dizájnosabb készülékek kaphatóak, amivel stílusunkat is kifejezhetjük. Ne úgy tekintsünk hallókészülékünkre, mint egy orvosi segédeszközre, hanem mint egy szép szemüvegre: kiegészítőként.

Mindkét fülemen szükségem van hallókészülékre?

Ha az audiológusunk alapos kivizsgálás után mindkét oldali hallókészülék viselést javasolt, akkor igen. Ennek rendkívül egyszerű oka van: agyunk mindkét fülünktől fog be jeleket ahhoz, hogy pontosan bemérje, honnan, milyen messziről szól a hang. Ez segít át bennünket sok veszélyes helyzeten.

Egyes tanulmányok szerint a két fülünk nem is érzékeli egyformán a hangokat. A bal oldali fülünk a zenére és az énekre érzékenyebb, míg a másik a szavakra fogékonyabb. Csak mindkét fülünk használatával kapunk teles képet a világ hangjairól.

Át tudok váltani hallókészülékről cochleáris implantátumra?

Ha a halláskárosodásunk annyira súlyos, hogy a hallókészülékek nem tudják kipótolni a veszteséget, akkor lehet, hogy a cochleáris implantátum (CI) jelenti a megoldást – de nem mindenkinek! A cochleáris implantátumra váltás komoly műtéti beavatkozással jár, így egy szakmai csapat összehangolt munkája annak eldöntése, hogy ki alkalmas erre.

A jó hír viszont az, hogy a hallókészülékek nem igényelnek műtéti beavatkozást, és alkalmasak a hallásjavításra, még a súlyos hallássérülés korrigálására is!

Van természetes gyógymód a halláskárosodásra?

Sajnos, egyre több olyan cikket lehet olvasni közösségi oldalakon és az interneten, amelyek azt ígérik, hogy egy termék használata visszahozza a hallásunkat. Öröm lenne az audiológusok körében is, ha ez így lenne, de jelenleg sajnos nincs így.

Ha a fül finom szőrsejtjei, amelyek a külső hangokat elektromos ingerületként továbbítják az agyban lévő hallóközpont felé, véglegesen károsodnak, ma még nincs semmi, amivel vissza tudnánk hozni őket az eredeti állapotukba. Ezért hangsúlyozzák a szakemberek a hallásvédelem fontosságát. A halláskárosodást egyedül úgy tudjuk kivédeni, ha megelőzzük, hogy szőrsejtjeink – zajártalom, ototoxikus gyógyszerek vagy betegség által – sérüljenek.