Hallásvédelem

Hallásvédelem

Forrás: MTI

A sikoltozó gyerek, a tévé a nappaliban, a porszívó hangja, a hangos zene a tinédzserünk szobájából: egy forgalmas otthon állandó zajforrás lehet. Nincs ez másképpen akkor sem, ha kilépünk az utcára: tülkölő autók, légkalapács, a szomszéd fűnyírója, a kutya ugatása. Hacsak nem élünk egy csendes vidéki részen, biztosak lehetünk, hogy hallásvédelem nélkül elszenvedői vagyunk a zajszennyezésnek.

Üdv a modern – és zajos – világban!

A zaj a mindennapjaink része. Utolér a munkahelyünkön is nyomtató, vagy a neon világítás zúgásának formájában vagy az ipari műhelyek gépeinek zakatolásaként. Láthatatlan, de ott van mindenhol, nem véletlenül nevezik a „modern, láthatatlan pestisnek”. A sok zaj több millió ember hallásában okoz problémákat. És nem csak a hallásában.

Világszerte foglalkoznak ezzel a problémával

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) csak egyike annak a sok szervezetnek, ami felhívja a figyelmet a zajszennyezés veszélyére. Mindannyian azt képviselik, hogy a túl sok zaj komolyan ártalmas az emberi egészségre és zavarja az emberek mindennapi tevékenységét otthon, az iskolában, a munkahelyen, és a szabadidőnkben is.

Mennyire nagy probléma ez?

Hallásvédelem

Forrás: science.org.au

A zajszennyezés és a zajártalom több millió embert érint világszerte, így globális méretű problémáról beszélhetünk. Jobban megérthetjük ezt, ha felsoroljuk, milyen következményekkel járhat, ha zajártalom elszenvedő alanyaivá válunk:

  • halláscsökkenés,
  • fülzúgás,
  • keringési zavarok,
  • szívproblémák,
  • alvászavarok,
  • fáradékonyság,
  • alacsonyabb koncentrációs képesség, ami kihat a tanulmányainkra és munkahelyi képességeinkre,
  • fejfájás, szédülés,
  • beszédproblémák,
  • stressz és az ennek következtében kialakuló hormonális- és anyagcserezavarok.

Milyen zaj zavar bennünket leginkább?

Curitiba egy 1,6 millió lakosságú brazíliai város, ahol felmérték, milyen zajok zavarják leginkább az ott élőket. A felmérésben résztvevők 73 százaléka a forgalmat nevezte meg a legzavaróbb zajforrásnak, a maradék 38 százalék az olyan közeli zajokra panaszkodott, mint az éjszakai szórakozóhelyek, szomszédok tevékenységei, állathangok, építési munkálatok, háztartási eszközök hangjai.

Ez nem meglepő, a forgalom valóban az egyik legveszélyesebb helyszín, ahol zajártalomnak vagyunk kitéve. A városok forgalmának zaja bőven meghaladja a biztonságosnak ítélt 80 decibeles küszöböt Egy szemétszállító teherautó 100 decibelt bocsájt ki, a mentő szirénája 120 decibellel jelzi, hogy szabad útra van szüksége.

A többi említett hang némelyike ugyan nem olyan hangos, ám tartós hallgatásuk mentálisan romboló hatással van szervezetünkre. A lakosok panaszkodtak koncentrációs zavarokra, fejfájásra és alvászavarokra is.

Hogyan csökkentsük a zajszennyezettséget?

Vannak törekvések a zajszennyezés csökkentésére, úgy mint a zajforrások hangszabályozása, vagy a csendrendelet. Vannak előírások arra vonatkozóan is, hogy milyen hangos lehet például egy elektromos eszköz, ami a boltok polcaira kerül. Ám az a biztos, ha mi magunk vigyázunk arra, hogy fülünk védve legyen a zajoktól.

Legyünk tisztában azzal, mikor vagyunk veszélyben!

Hallásvédelem

Forrás: hallastarsasag.hu

Ha fülünk tartósan 80 decibel fölötti zajban van, már ki van téve a zajártalom kockázatának. Ez a hangerősség már képes a fül szőrsejtjeit olyan intenzitással megrezegtetni, hogy megsérüljenek. Noha a szőrsejtek képesek regenerálódni egy ideig, ne kockáztassuk meg, hogy kialakuljon a fülzúgás, vagy maradandó halláskárosodásunk legyen.

Mindig mérjük fel, hogy mekkora zajnak vagyunk éppen kitéve, erre használhatunk telefonos applikációkat, de ha olyan környezetben vagyunk, ahol fel kell emelni a hangunkat ahhoz, hogy megértsenek bennünket, már érdemes védeni a fülünket erre a célra kifejlesztett füldugóval.

Mindig legyen nálunk füldugó!

Nagy ellenérzés van az emberekben a füldugó iránt. Sokan még mindig azzal az érzéssel párosítják a füldugó viseletét, hogy eldugít, hangot torzít, zavaró érzést okoz a fülben. Pedig füldugó és füldugó között is van különbség, használatuk pedig rendkívül hasznos: nem engedik, hogy a káros zaj bejusson a fülünkbe.

Az eldobható füldugók többsége habból vagy szilikonból készül, és könnyen beszerezhető például gyógyszertárakban. Jó szolgálatot tesznek alvás közben, ha nem tudunk a másik horkolásától aludni, de az erős zajokat is kiszűrik.

Hallásvédelem

Forrás: festivalsherpa.com

Ennél komplexebbek a zajszűrő betétes füldugók, amelyeket már szaküzletben tudunk beszerezni. A forgalmazók különféle élethelyzetekre is gyártanak füldugókat – legyél akár zenész, lelkes koncertező, motoros vagy erős zajkörnyezetben dolgozó munkás. Így, ha jól választunk, hallásvédelem   mellett tökéletes tisztasággal hallhatjuk a zenét vagy beszélgethetünk másokkal zajos környezetben is.

Az is könnyen megoldható ma már, hogy audiológusunktól kifejezetten a mi zajcsillapítási igényeinkhez, a mi füleinkre méretére készült egyedi méretű, színű és anyagú füldugót kérjünk.

Tegyük csendessé otthonunkat!

Mivel otthon töltjük a legtöbb időt, fontos, hogy kellő csendet biztosítsunk magunk körül. Ha elektromos eszközöket vásárolunk, mindig válasszuk a halkabb terméket hallásunk érdekében, legyen az fűnyíró, turmixgép, mosógép vagy porszívó.

Legyünk tekintettel szomszédainkra is, igyekezzük úgy időzíteni a zajos kerti munkákat, hogy az ne legyen másoknak zavaró, mi pedig védjük ezen tevékenységek közben a fülünket.

Védjük magunk és családunk hallását is!

Tanítsuk meg szeretteinknek, hogy tartsák be a hangkorlátozásokat tévénézés és zenehallgatás közben.  Már telefonunk is kijelzi, ha túllépjük azt a hangerősséget, ami fülünknek még egészséges, mindig vegyük komolyan ezt a figyelmeztetést, és soha ne lépjük át ezeket a korlátokat!

Munka és hobbi tevékenységeink során is óvjuk fülünket!

A célba lövés, gokartozás, motorozás mind olyan tevékenységek, amelyek mellett szinte kötelező a fülvédő vagy füldugó használata. Gondoljuk át egy-egy új hobbi elkezdése előtt, hogy biztosan szeretnénk-e azt választani, és ha igen, meg tudjuk-e védeni következetesen a hallásunkat annak űzése során.

Ha zajos környezetben, ipari gépek mellett dolgozunk, mindig használjunk zajcsökkentő fülvédőt (fültokot) vagy füldugót, és győződjünk meg arról, hogy munkáltatónk elég nagy hangsúlyt fektet-e a hallásvédelemre.