Hallásvizsgálat előtt

A hallásvizsgálatra nem szükséges különösebb módon felkészülnünk. Nem kell utána olvasnunk, sem izgulnunk, hiszen egy fájdalommentes, szupergyors vizsgálatról van szó. Néhány dolgot azonban érdemes betartanunk, hogy a vizsgálat zökkenőmentes legyen, és biztosan pontos eredményeket kapjunk.

Van néhány tényező, ami befolyásolhatja, hogy hallásvizsgálat eredménye megbízható legyen, különben előfordulhat, hogy el kell halasztani a vizsgálatot egy másik időpontra. Azonban, ha tudjuk, mire kell figyelnünk, elkerülhetjük a kellemetlen helyzeteket.

Legyünk tisztában az egészségügyi hátterünkkel!

A hallásvizsgálatot megelőzi egy átfogó beszélgetés. Az audiológusunk szeretne majd feltenni nekünk néhány kérdést az egészségügyi állapotunkról, hogy átfogó képet kapjon a hallásunkat befolyásoló esetleges tényezőkről.

Hallásvizsgálat előtt

Forrás: Twitter

Olyan kérdésekre számíthatunk, amelyek minden orvosnál gyakran elhangzanak:

  • Jellemző-e a családunkban a halláscsökenés?
  • Milyen kezelés alatt állunk, szedünk-e valamilyen gyógyszert?
  • Milyen fülproblémáink voltak ezidáig?
  • Milyen egészségügyi problémáink vannak?
  • Mióta vannak hallásproblémáink, milyen tüneteket észlelünk?

Ezek azért is olyan fontosak, mert segítik kikövetkeztetni, mi lehet a halláscsökkenés oka, vagy segítenek előrevetíteni, mennyire vagyunk kitéve a halláskárosodás kockázatának. A cukorbetegség, vérnyomásproblémák, szívbetegség és keringési zavarok gyakori velejárója a korai halláscsökkenés.

Legyünk tisztában ezekkel, nézzünk utána egészségügyi kórtörténetünknek, hogy tudjunk válaszolni a feltett kérdésekre!

Mindig tiszta fülekkel menjünk hallásmérésre!

Az audiológus mindig belekukkant a fülünkbe hallásvizsgálat előtt otoszkóppal, hogy a fülünk szép tiszta-e. A túl sok fülzsír elzárhatja a hallójáratot, és befolyásolhatja a hallásmérés eredményeit, így mindig tisztítsuk meg fülünket a hallásvizsgálatot megelőző napokban!

Hallásvizsgálat előtt

Forrás:Dreamstime

Ez nem azt jelenti, hogy ragadjunk fülpiszkálót, azzal ugyanis csak kárt teszünk a fülünkben. A fülnek megvan a maga spontán tisztuló mechanizmusa, a folyamatosan termelődő fülviasz magától eltávolodik a hallójáratból a kijárat felé. A mi dolgunk csupán annyi, hogy fürdés után a törölköző puha csücskével kitöröljük a fülünket.

Ha túl zsírosnak érezzük a fülünket, pici paraffin olajat cseppenthetünk a fülünkbe, az felgyorsítja a fülviasz útját a külvilág felé.

Kerüljük a hangos környezetet!

A hallásmérés során vizsgálni fogják, hogy a különböző frekvenciákon mi a legalacsonyabb hang, amit meghallunk, és ha magas zajnak tesszük ki a fülünket, ezek az értékek negatívabb irányba tolódnak, az eredmények pontatlanok lesznek.

A belső fülben lévő szőrsejtek, amelyek továbbítják az agyunkban lévő hallóközpontba a hangokat elektromos impulzusként, érzékeny kis műszerek. Ha túl erős hanginger éri őket, megsérülnek, és időre van szükségük, hogy regenerálódjanak, és újra a hallás szolgálatába álljanak.

Ha a hallásvizsgálat előtt 12 órával zajos tevékenységeket végzünk – koncertre megyünk, füvet vagy sövényt nyírunk, hangos, elektromos eszközökkel dolgozunk – kockáztatjuk a hallásmérés eredményének pontosságát. Még hallásvédelem mellett is kerüljük ezeket a tevékenységeket!

Ne menjünk betegen hallásvizsgálatra!

Hallásvizsgálat előtt

Forrás: iStock

Ha fáj a fejünk, a fülünk, vagy megbetegszünk hallásvizsgálat előtt 24-48 órával, mondjuk le az alkalmat, egyeztessünk egy másik időpontot.

A fejfájás hatására folyadék termelődhet a dobhártyában, ami meghiúsíthatja azokat a vizsgálatokat, melyek a dobhártya funkcióját vizsgálják. Folyadék jelenlétében ugyanis a csontocskák nem vibrálnak, nem továbbítják a rezgést a belső fül felé, így hamis értéket kapnánk a vizsgálat eredményeképpen.

Ha a fülünk gyulladásban van, fáj, szintén nem végezhetünk vizsgálatot, mert az fájdalommal járhat. Fülgyulladás esetén illeszték mintát sem vehetünk, a hallójárat ilyenkor nem az általános állapotában van, így a minta alapján elkészült illesztéket sem tudnánk használni a hétköznapokban.

Ne kockáztassuk, hogy a vizsgálat eredményei nem sikerülnek vagy pontatlanok lesznek, inkább várjuk meg, míg egészségi állapotunk rendeződik, és csak utána vágjunk bele a hallásvizsgálat elvégeztetésébe!