Tisztítás és gondozás

Ha már megtaláltuk a számunkra megfelelő hallókészüléket, akkor már csak arról kell gondoskodnunk, hogy minél tovább segítő társunk maradjon. A hallókészülékeket ugyan strapabíróra tervezték, de ha nem használjuk őket megfelelően a mindennapokban, hamar szervízelésre szorulhatnak. Ennek elkerüléséért azonban napi odafigyeléssel tehetünk.

Óvjuk a hallókészüléket a szennyeződésektől!

A hallókészülék mikrofonbemenete könnyen eltömődhet a mikroszennyeződésektől, így mindig csak tiszta és száraz kézzel nyúljunk hozzá! Ezzel nemcsak a hallókészülékeinket kíméljük, hanem a saját fülünket is.

A kezünkön sok baktérium megtapad, így amikor folyamatosan a fülünkhöz és az illesztékhez érünk, azok bevándorolnak a hallójáratunkba, kellemetlen gyulladásokat és fertőzést okozva.

Óvjuk a hétköznapok veszélyeitől!

Nem is gondolnánk, hogy a mindennapokban mennyi veszély leselkedik a hallókészülékünkre! Ilyen a rá lecsapó kisgyermek kéz vagy házi kedvenc, aki belemélyeszti a fogait és beborítja nedves nyáltengerrel.

Tisztítás és gondozás

Forrás: auditus.net

Tartsuk távol, biztonságos helyen tőlük a hallókészülékeinket!

Amikor éppen nem a fülünkben vannak, tartsuk őket a helyükön, egy jól zárható dobozban.

Bánjunk óvatosan a kozmetikai szerekkel!

A fülünk környékén használt kozmetikumok összetevői is beszivároghatnak a hallókészülék gépházába, amitől korrodálódhatnak az alkatrészek, ami a készülék meghibásodásához vezethet. Soha ne fújjunk hajlakkot a hajunkra, parfümöt a nyakunkra és ne púderezzük az arcunkat, ha a fülünkben van a hallókészülék, vagy legalább takarjuk le a kezünkkel.

A legnagyobb ellenség: a  nedvesség

Mivel elektronikai eszközről van szó, érthető, hogy a víztől és nedvességtől védenünk kell, ha szeretnénk, hogy jól működjön. Ugyan valamennyire csepp-és vízálló a hallókészülék, de ez készülékenként eltérő, az a biztos, ha elkerüljük a nedvességgel, párával járó helyzeteket.

Ha fürdünk vagy zuhanyzunk, ne hagyjuk bent a készülékeinket, sőt, a fürdőszobán kívül helyezzük biztonságba. A fürdőszobában mindenhová letelepedő pára is nedvességet juttat a finom ki vezetékek köré.

Strandolás és wellness hétvége során is helyezzük biztonságba a hallássegítő készülékeket, és mindig gondoskodjunk arról, hogy száraz legyen.

Alkalmazzuk az erre a célra kifejlesztett ápoló eszközöket!

Tisztítás és gondozás

Forrás: mg-dev.com

A hallókészülékünk szárazságát párátlanító eszközökkel tudjuk tartósan biztosítani, az erre alkalmas eszközöket be tudjuk szerezni a hallásgondozónktól.

A párátlanító eszköz lehet egy tégely, amibe szárító kapszulát helyezünk, ez elvonja a nedvességet a hallókészülékből. Modernebb alternatívája az elektromos szárító doboz, ami mechanikusan távolítja el a nedvességet és a port. Ennek továbbfejlesztett változata már UV-fénnyel is átpásztázza a hallókészüléket, így fertőtleníti is azt.

Bármelyiket is választjuk, fontos, hogy elem nélkül, nyitott elemkamrával helyezzük bele a hallókészüléket, a legjobb, ha a párátlanítást éjjel, alvás közben végezzük el.

Szenteljünk figyelmet illesztékünk tisztítására is!

Azon túl, hogy naponta érdemes áttörölni puha kendővel zsírtalanítás céljából a gépházat és az illesztéket is, időnként nagyobb tisztítást is kell végeznünk.

Mivel a fülünk fülviaszt termel, érthető módon az illesztékünk mindig piszkosabb lesz, mint a hallókészülék gépháza. Gondoskodnunk kell tehát a fülzsír eltávolításáról.

Tisztítás és gondozás

Forrás: auditus.net

Remek nedves fertőtlenítő kendőket kaphatunk, amellyel érdemes az illesztéket áttörölni, de hallókészülék tisztító sprayt is bevethetünk a fülzsír eltávolítására. Az illeszték furatából nagyobb kihívás megszabadulni a fülviasztól, erre a hallókészülék tisztítószerek közül legalkalmasabb a tisztító tabletta, ami folyadékban feloldódva kipezsegteti az illesztékből a szennyeződéseket.

Tisztítás és gondozás

Forrás: MedRx

Arra mindig ügyeljünk, hogy ha a tisztítás nedvességgel jár, mindig vegyük le az illesztéket a hallókészülékről és úgy tisztítsuk, nehogy nedvesség jusson a gépházba a csövön keresztül. Várjuk meg, míg az illeszték kiszárad, és csak utána helyezzük vissza. Ezt a folyamatot erre a célra kifejlesztett pumpával felgyorsíthatjuk. A levegő bepumpálásával gyorsan eltávolíthatunk minden nedvességet.

Az illeszték tisztán tartása azért is olyan fontos, mert ha eltömődik, a felerősített hang nem továbbítódik a hallókészülékből a fülünkbe, a hallókészülék nem tud működni.

Évente egyszer egy teljeskörű hallókészülék tisztitás is ráfér a készülékeinkre. Ekkor szakemberek teljes portalanítást végeznek a hallókészülék gépházában.