Hallásjavító eszközök

Az emberek néha belegondolnak abba, milyen lenne, ha lenne valamilyen szuper képességük. Tudnának repülni, éles lenne a látásuk, mint a sasé, vagy olyan gyorsan tudnának futni, mint a szél. Hányszor fordult már elő, hogy azt kívántuk, hogy ugyan a hallásunk nem rossz, de jó lenne csak egy picivel jobban hallani?

Hallásjavító eszközök

Forrás: Aliexpress

A hallásjavító készülék minden hangot egyenletesen erősít, nem szükséges a hallásunkhoz beállítani. Megjelenésükben hasonlóak a hallókészülékekhez, kaphatunk belőle fül mögötti verziót, ami diszkréten elbújik a fülünk mögött, és hallójárati változatot, ami szinte teljesen eltűnik a hallójáratunkban. Nem kíván meg egyedi illesztéket, hanem univerzális, minden fülbe illő szilikon füldugóval kaphatunk. Elemmel és hálózati töltéssel is működik, típustól függően.

Mikor hasznosíthatjuk a hallásjavító eszközöket?

Ezek az eszközök tökéletesek arra, ha csak erősíteni szeretnénk vele a meglévő hallásunkat, hogy jobban halljunk bizonyos helyzetekben. Ilyen például az, ha nem szeretnénk felhangosítani a tévét vagy a rádiót, de mi nem halljuk elég jól az adást. A halláserősítő készülékkel a hangforrás felhangosítása nélkül tudjuk hangosabban hallgatni azt. Hasznos lehet olyan helyzetekben is, amikor kifinomultabb hallásra van szükségünk, hogy a halk hangokat halljuk, például vadászat során.

Arra azonban érdemes odafigyelnünk, hogy csak ép hallással használjunk halláserősítő készüléket, halláscsökkenés esetén a személyre szabott hallókészüléket válasszuk, különben károsodhatnak a még meglévő, ép frekvenciáink.

Hallásjavító eszközök

Forrás: Aliexpress

Mi a különbség a hallókészülék és a halláserősítő készülék között?

A hallókészülék, bár nevükben és megjelenésében hasonlít a halláserősítő készülékekhez, más funkciót lát el. Míg a halláserősítő készülék a hangok minden frekvencián történő egységes felerősítésére szolgál, a hallókészülék a hallás javítására és segítésére alkalmas meglévő halláscsökkenés esetén.

Nem mindenkinek jó

A hallókészülék kiválasztását mindig átfogó, fül-orr-gégész orvosi- és hallásvizsgálat előzi meg, amiből megismerhetjük halláscsökkenésünk fokát és típusát. Az audiológus az eredmények alapján kiválasztja a hallásgörbénknek megfelelő hallókészüléket, amit egy alapos hallókészülék beállítás követ.

Be kell állítani

A hallókészülék beállításának nagy jelentősége van. Ha halláscsökkenésünk van, gyakran kiesnek, vagy halkabbá válnak a hallástartományunkból bizonyos frekvenciájú hangok. Ez azonban minden halláscsökkenésnél eltérő, így pontosan be kell állítani, hogy mely frekvenciákon milyen erősítésre van szükségünk.

A hallókészülék lehetőséget biztosít arra is, hogy programokat állítsunk be rajta, amelyek különböző élethelyzetekben kínálnak megfelelő hangbeállításokat. Ennek köszönhetően utcán halkabbá tehető a háttérzaj, társas helyzetben a beszéd könnyebben érthetővé válik, előadás során pedig a szemből érkező hangokat erősíti fel a hallókészülék. Így tökéletesen alkalmazkodik az életvitelünkhöz és az elvárásainkhoz.

A hallókészülék és a halláserősítő készülék is hasznos segédeszköz lehet a számunkra, ha a megfelelő fülre a megfelelő készüléket választjuk, és körültekintően használjuk őket.