A legjobb hallókészülék kiválasztása

Amikor kiderül, hogy hallókészülékre van szükségünk, talán kicsi izgalom is van bennünk: milyen lesz, hogyan fog kinézni a fülünkben, milyen lesz vele először hallani. Ám addig, míg megtaláljuk a legjobb hallókészüléket, még hosszú utat kell megtennünk.

A legjobb hallókészülék kiválasztása

Forrás: Twitter

A legjobb hallókészülék kiválasztása is alapos hallásvizsgálattal kezdődik.

Az első lépés, amit meg kell tennünk, amikor észrevesszük, hogy hallásunk nem működik megfelelően, hogy bejelentkezünk hallásvizsgálatra. Lakóhelyünktől függetlenül bárhová mehetünk, hallásvizsgáló szalonokba nem kell beutalót szereznünk, mivel a fül-orr-gégész szakorvosi vizsgálat elvégezése helyben történik.

Először át kell essünk egy gyors orvosi vizsgálaton, hogy meggyőződjünk arról, a hogy a fülünk ép és tiszta, valamint, hogy nem egy fülben lévő rendellenesség, betegség halláscsökkenésünk okozója. Ez utóbbi kettő feltétele annak is, hogy a hallásvizsgálat megtörténjen: beteg füllel, megfázással küszködve nem kaphatunk pontos eredményeket, el kell halasztanunk a hallástesztet egy másik alkalomra.

Ne akarjuk kikerülni a hallásvizsgálatot!

Soha ne lehet a miénk a számunkra legjobb hallókészülék anélkül, hogy ne végeznének rajtunk széleskörű hallásvizsgálatot! Ne gondoljuk azt, hogy egy régebbi vizsgálat eredményei megfelelnek erre a célra, sajnos ez nincsen így.

A hallásunk nem egy állandó dolog. A legutóbbi hallásmérésünk óta hallásunk változhatott, márpedig mi az aktuális hallásállapotunkhoz akarunk hallókészüléket választani, nem ahhoz, amilyen akkor volt.

A legjobb hallókészülék kiválasztása

Forrás: Google

Különbség van hallásvizsgálat és hallásvizsgálat között

Egy kötelező hallásszűrés arra törekszik, hogy kiszűrje, van-e ok az aggodalomra, vagy hallásunk megfelelően működik-e. Egy hallókészülék választást előtt sokkal átfogóbb hallásvizsgálatra van szükség, hogy a hallókészülék beállításait a lehető legjobban a fülünkre tudják szabni.

Egy ilyen teljes körű hallásvizsgálatnak általában része a tympanometria, a stepedius-reflex vizsgálat, a tisztahang audiometria, a kellemetlenségi küszöbvizsgálat vobuláló (több frekvenciát is váltogató) hanggal és a beszédaudiometria.

Melyik készüléket próbáljuk ki?

Ha túl vagyunk a hallásvizsgálatokon, audiológusunk megállapítja, milyen típusú – vezetéses,  szenzorineurális (idegi) vagy kevert – halláskárosodásunk van, és milyen súlyosságú: enyhe, közepes, nagyfokú-súlyos, hallásmaradványos. Ezután ezek alapján ajánl számunkra néhány megfelelő hallókészüléket, amit kipróbálhatunk.

Próbahordás

A legjobb hallókészülék kiválasztása

Forrás: allabouthearing4u.com

Ha a felajánlott készülékek közül sikerül választanunk egyet, az még nem jár semmilyen vásárlási kötelezettséggel. A nekünk megfelelő hallókészülék megtalálása kicsit olyan, mint a randizás: együtt kell vele lennünk egy kicsit, hogy biztosak lehessünk benne, hogy jó vele tölteni a hétköznapokat.

Ha az általunk kiválasztott hallókészüléket jogosultak vagyunk TB támogatással megvásárolni, úgy azzal törvény adta jogot is szerzünk azt 15 naptári napra elvinni otthonunkban történő kipróbálásra, úgynevezett próbahordásra.

Az Audiomed Hallásszalonban a próbaidő ennél a jognál sokkal többet jelent. A mi filozófiánk az, hogy csak akkor engedjük a készüléket kifizetni, ha az ügyfél tökéletesen elégedett, tudja kezelni és tisztítani is a készüléket. Halláspontjainkban több készüléket is ki lehet próbálni, majd a legmegfelelőbb beállításait addig finomítjuk, míg tökéletes nem lesz. Ez általában több, mint 15 nap, gyakran előfordul, hogy a kötelezettségmentes próbahordási időszak 1-1,5 hónapig tart.

Egy alkalommal csak egy pár hallókészüléket vihetünk el próbahordásra magunkkal, és a próbahordásra kiadott készülékről írásban megállapodást kötünk, ami természetesen ingyenes. Azonban, ha a próbahordás alatt kár éri a hallókészüléket az ügyfél hibájából, akkor annak a költsége is az ügyfelet terheli. (Ezért vannak olyan hallókészülék ellátóhelyek, ahol a próbahordás idejére biztosíték letételét kérik a készülék esetleges károsodásának ellenértékeként.)

Használjuk ki ezt a 15 napot alaposan!

Mielőtt elvinnénk a hallókészüléket magunkkal, a hallásakusztikus (aki egyben lehet az audiológus is) elvégez az eredményeink alapján egy finomhangolást a hallókészülék beállításain.

A próbahordás alatt bármikor visszatérhetünk, és kérhetünk finomabb módosításokat a hallókészülék hangzásvilágában, hangerejében, egyéb beállításaiban. Ehhez gyűjtsünk a hallókészülékünk aktív használatával tapasztalatokat, hogy meg tudjuk fogalmazni, mi az, ami zavar bennünket.

Amennyiben nem vagyunk elégedettek a hallókészülékkel,  jogunkban áll visszaadni a hallókészüléket, és az audiológus ajánlhat egy másik készüléket próbahordásra, újabb 15 napra, vagy az Audiomed esetében a tökéletes eredmény eléréséhez szükséges ideig.

Milyen elvárásaink legyenek a hallókészülékkel szemben?

Az elvárások megfogalmazása az első készülék kiválasztása előtt nem könnyű feladat, hiszen nincs még tapasztalatunk, amihez viszonyíthatnánk. Néhány támpontot azért tudunk adni, hogy könnyebb legyen dönteni:

  • Szeressük azt a hangzásvilágot, amit a hallókészülék ad.
  • Legyen kényelmes a viselése.
  • Könnyen tudjuk kezelni.
  • Jól teljesítsen a nehéz kommunikációs helyzeteinkben.
  • Kompatibilis legyen a telefonunkkal, egyéb kiegészítő, kommunikációs segédeszközökkel.
  • Férjen bele a költsége az anyagi keretünkbe.

Ha sikerül kiválasztanunk a végleges hallókészüléket, akkor jön csak az igazi munka. A próbahordás ideje ugyanis nem egyenlő a hallókészülék rutinos használatának kialakulásával, az csak rendszeres használattal, gyakorlással válik igazán segítő társsá. Ennek alapjait a hallásgondozás során sajátíthatjuk el.

A legjobb hallókészülék kiválasztása

Forrás: Getty Images

Mi történik a hallásgondozás alatt?

A hallásgondozás akkor működik igazán jól, ha megbízunk az audiológusunkban, és őszintén megosztjuk vele tapasztalatainkat, nehézségeinket. Így tud csak segíteni nekünk abban, hogy minél tökéletesebbre finomhangolja új hallókészülékünket, amivel így hamarabb fogunk összeszokni.
Az Audiomed saját ügyfelei számára a készülékek finomhangolása, a halláskontrollokon történő részvétel, és a kisebb hallókészülék problémák elhárítása korlátlan számban, ingyenesen igénybevehető.

Mit is jelent a finomhangolás?

A fülünket mi ismerjük, és mi tapasztaljuk meg azt is, hogyan hallunk vele különböző környezetben. Mivel minden embernek más az életvitele, más hangkörnyezet veszi körül, ezért a beállításokat is ehhez kell igazítani.

Ezért fontos, hogy minél több környezetben forduljunk meg hallókészülékünkkel, és folyamatosan jegyezzük le tapasztalatinkat minden egyes szituációban:

A legjobb hallókészülék kiválasztása

Forrás: earsun.com

  • milyen hangok zavarnak bennünket,
  • milyen helyzetek okoznak nehézségeket,
  • mennyire és hogyan értjük a beszédet,
  • milyen hangokat tartunk kellemesnek

A hallásgondozás során folyamatosan tanácsokat kapunk audiológusunktól arra vonatkozóan, hogy mire figyeljünk oda az egyes helyzetekben, és segít elsajátítani a hallókészülék helyes tisztításának és mindennapos karbantartásának alapelveit.

A megfelelő hallókészülék kiválasztásához sok türelemre, kitartásra van szükségünk, de ha lelkiismeretesen megteszünk mindent, elégedettek leszünk választott hallókészülékünkkel.